A
PRENGUEM A COMUNICAR-NOS AMB ELS NOSTRES MUNTANYES
www.labordadurtx.org >> divulgació >> etologia

LES PARAULES I EL SEU SIGNIFICAT

El gos comprèn un nombre limitat de paraules.

Exemple:

De la frase: "He de sortir Carlit, porta't bé", el gos només entén: "bla bla bla, Carlit, bla, bla, bla".

En canvi el gos és molt sensible al que acompanya a les paraules: postura, posats, entonació, gestos.

Exemple:

Durant la consulta, el gos acaba de grunyir al veterinari. Vostè li diu amb veu dolça: "Carlit, això no està bé, has estat dolent". El gos no entén el sentit de la frase, però interpreta el missatge no verbal (veu dolça) com una recompensa. Creu vostè que tindrà ganes de ser pacífic la pròxima vegada?


LES POSTURES I EL SEU SIGNIFICAT

POSTURA DE DOMINACIÓ: Inclini lleugerament el cos cap a davant, quadri les espatlles, miri la gropa del gos i, sobretot, no vacil·li mai (eviti els desplaçaments i els posats sobtats).

Aplicació: En cas de conflicte és essencial que tots els membres de la família es reuneixin davant del gos, quan se li ordena que vagi al seu racó.

POSTURA D'INVITACIÓ AL JOC: A la gatzoneta, adopti un to de veu calorós i demostratiu, alhora que es dóna una palmellada a la cuixa.

Aplicació: El gos es nega a acudir quan se'l crida: prengui la postura d'invitació al joc i feliciti-li calorosament quan el gos estigui al costat de vostè. També pot vostè sortir corrent en sentit oposat. Sobretot, no el castigui, encara que hagi trigat a acudir (el gos interpretaria que vostè el castiga per haver acudit).


LLADRUCS EXCESSIUS

Bordar és un comportament natural, que reflecteix l'estat emocional del gos. No es tracta d'un llenguatge. Els lladrucs disten de ser l'únic mitjà de comunicació a l'abast dels gossos. Pot ocórrer que els lladrucs siguin més forts en absència de l'amo.

Exemple: Un cadell escolta que el carter s'apropa per a deixar el correu. La por a aquest intrús es tradueix en lladrucs. Després el cadell escolta que l'intrús s'allunya. Què ha après amb aquesta experiència? "He guanyat! Quan bordo, els intrusos es marxen!
Aquesta experiència repetida dia darrera dia, li ensenya a espantar a la gent amb els seus lladrucs.

El que no deu fer-se:

El que sí deu fer-se:

Com influir sobre el gos mentre vostè no està a casa?

Els especialistes han ideat dispositius automàtics, gràcies als quals, en absència de l'amo, el gos aprèn a mantenir la calma. És el principi del collar-spray educatiu antilladrucs. Aquest collaret vaporitza aroma de llimona sota del morro del gos. L'efecte sorpresa d'aquesta olor inesperada basta per a interrompre al gos en el seu comportament inadequat.
Aquest dispositiu és eficaç (ha estat sotmès a les corresponents proves a l'Escola Veterinària de Nantes), indolor i inofensiu (no existeix cap efecte secundari, ni tan sols per a l'olfacte). I, si es desitja que el gos torni a bordar, bastarà llevar-li el collaret.


RECOMPENSA I CÀSTIG

LA RECOMPENSA

El que sí deu fer-se:

Exemples:

En l'educació del gos, la recompensa sempre és més eficaç que el càstig. Per tant, no siguem avars de tendresa i de felicitacions!

El que no deu fer-se:

Exemple: El gos borda per a cridar l'atenció de vostè. Sobretot, no cal acariciar-lo, ni parlar-li, ni tan sols mirar-lo (totes aquestes mostres d'atenció són, per a ell, recompenses i reforcen el seu comportament incorrecte) Per contra, no faci absolutament cap cas al gos i practiqui els càstigs sistemàtics en els quals vostè no intervé directament (collaret antilladrucs que vaporitza aroma de llimona).


EL CÀSTIG

El que sí deu fer-se:

Exemple de càstig directe: Agafar al cadell per la pell del coll i sacsejar-lo, aixecant-lo a poca altura.
Exemple de càstig a distància: Llençar-li un objecte no perillós i sorollós.

El que no deu fer-se:

Exemple: AL passejar, el gos té el costum d'abalançar-se alegrement sobre els amics amb els quals vostè es troba. Interrompi'l i mani'l que s'assegui. Feliciti-li tan aviat com el gos l'hagi obeït. El que el gos entén: Quan ens creuem amb altres persones, l'amo està content si em sento, però no si em poso sobre elles.


JOCS I CONTROL DE MOSSEGADES

El que sí deu fer-se:

El que no deu fer-se:

Cal educar a tots els membres de la família (sobretot als nens) a respectar al gos, perquè no vagin a molestar-lo en el seu racó (on cal deixar-lo en pau).


NETEJA

El que sí deu fer-se:

El que no deu fer-se:


JERARQUIA

El gos identifica com la seva gossada la família en la qual viu. Perquè es trobi a gust en el seu paper de gos, deu ser considerat com gos, i no com un nen o un nadó. No obstant això, hi ha elements de la vida diària (que per a vostè tal vegada no signifiquin gens) que pot dur-li a considerar-se dominant o dominat.

Signes que denoten que el gos és el "cap" de la casa:

LLAVORS, A CASA DE VOSTÈ, QUI ÉS EL CAP: VOSTÈ O EL SEU GOS?

Com restablir la jerarquia?

Si a casa el gos ho decideix tot, no per això és agressiu (almenys, de moment). Les coses poden fins i tot anar molt bé, sempre que vostè accepti representar plenament el seu paper de sotmès. Però, què ocorrerà si vostè ha d'impedir-li que es porti malament? O si cau malalt i cal fer-li prendre comprimits, o cuidar-li les orelles? Amb força de voluntat, arribarà vostè fàcilment a invertir la situació, amb ajuda d'un ensinistrador, i sempre que vostè segueixi els consells que li donem a continuació.

El que sí deu fer-se:

El que no deu fer-se:


ENSENYAR-LI A QUEDAR-SE SOL

El que sí deu fer-se:

El que no deu fer-se:


EL GOS ES PORTA MALAMENT EN ABSÈNCIA DEL SEU AMO

Deixat sol, un gos pot tenir comportaments indesitjables, les conseqüències dels quals poden ser greus:

El que sí deu fer-se:

El que no deu fer-se:


CAMINAR AMB LA CORRETJA

Durant el passeig vostè és responsable del seu animal, per lo qual vostè deu poder dominar-lo en tot moment. Imagini's si d'una tirada ell el fa caure sobre un sòl gelat o es llança a creuar bojament la calçada quan arriba un cotxe!
Altra conseqüència nefasta: el gos que estira sistemàticament de la corretja es queda sense alè, de vegades es sufoca i amb el pas del temps pot arribar a tenir problemes de tràquea.

No recorri a la força. Amb els gossos, el control i l'orientació del cap són molt més importants. Utilitzi el tipus de collar que va fixat en el morro de l'animal. Aquest collar permet controlar l'adreça del cap: si el cap gira, el cos fa el mateix, sent aquest collar també, una excel·lent ajuda en l'educació dels cadells. AL contrari del que ocorre amb el collar clàssic, no exerceix cap pressió sobre la tràquea i, per tant, limita els corresponents riscos (irritacions, contusions, escanyaments, ofecs, etc.)

El collar: no deu ser pesat, ni fer soroll, perquè no espanti al cadell. Perquè el cadell s'acostumi, jugui amb ell immediatament després d'haver-li col·locat el collar.

La corretja: De cuir o material sintètic, de secció rodona, no massa curta, amb una longitud entre 1m i 1,20 m. Prescindeixi de la corretja enrotllable (hi ha risc d'accidents: la gent -sobretot els nens- pot ensopegar amb la part fina de la corretja; el gos pot recórrer molts metres per la calçada, etc.)

El que sí deu fer-se:

El que no deu fer-se:

Per què el gos estira de la corretja?: Cal saber que el reflex natural del gos és resistir a la pressió que ell sent sobre el seu coll. Per tant, com més tibant mantingui vostè la corretja, més estirarà de la mateixa el gos, de vegades fins a ofegar-se.

Blibiografia: Miguel Matesanz. Auxidog

 
JOAN FERRER i SIRVENT
LA BORDA D'URTX 17538 URTX (Girona)
CATALUNYA
Telf: +34-629-613399
e-mail: joanferrer@labordadurtx.org