T
REBALL D'INVESTIGACIÓ
www.labordadurtx.org >> divulgació >> investigació

Fruit de la recerca i de les evidències trobades, els antropòlegs ens diuen que cap el quart mil·lenni aC. es va escampar cap a l'oest del continent europeu un poble de raça caucàsica i en arribar al Pirineu s'hi va establir, arribant també fins la serralada cantàbrica. A la secció "Història" d'aquesta web hi ha articles que parlen abastament d'aquest tema.

D'altra banda, observem que a Europa hi ha unes races de gossos que es caracteritzen per tenir unes similituds morfològiques i psíquiques molt accentuades -per no dir quasi idèntiques- i s'han fet servir des de temps immemorial per a la guarda i protecció dels ramats ovins i cabrums. Aquestes races són: Kuvasz a Hongria, Pastor Eslovac a Eslovàquia, Pastor de la Muntanya del Tatra -també conegut com Pastor de Podhale a Polònia, Maremmano-Abruzzese a Itàlia, Gos de Muntanya dels Pirineus a ambdós costats de la serralada pirenaica (Espanya, Andorra i França), i l'Akbash a Turquia.

Tenint en compte tot això, la teoria que mantenim ja fa temps a la Borda d'Urtx, és que probablement aquell poble aniria acompanyat dels seus ramats, buscant nous territoris per establir-se i millors pastures pels seus animals. També pensem que anirien acompanyats de grans gossos per protegir-se ells i els ramats, dels nombrosos depredadors que amb tota seguretat llavors existien.

En conseqüència, vàrem elaborar la hipòtesis de que totes les races que hem enumerat abans provindrien d'aquells gossos que acompanyarien a aquell poble i que a mesura que anirien avançant per Europa, es quedarien als territoris que complien les condiciones necessàries pel seu bestiar. No hem d'oblidar que els territoris on treballen aquestes races tenen una geografia i un clima molt semblant.

Aleshores, es tractaria de demostrar l'origen comú d'aquestes races de gossos mitjançant el mètode científic a través de la genètica. Per tal d'informar-nos de com fer-ho, ens vàrem posar en contacte amb el Dr. Armand Sánchez Bonastre, director del Servei Veterinari de Genètica Molecular de la Facultat Autònoma de Barcelona, el qual, ens va indicar el procediment a seguir. Aquest consistia a agafar mostres de sang o de pèl dels gossos d'aquestes races, obtenir els marcadors dels seus ADN, comparar-los entre sí, i comprovar les seves similituds o diferències. Una vegada vàrem saber el mètode de treball, el projecte va quedar a l'espera de la seva futura realització.

Però, el dia 1 d'agost de 2005, es donà la circumstància que un equip de recerca de la Facultat de Ciències Animals de la Universitat d'Agricultura de Varsòvia (Polònia), es va posar en contacte amb nosaltres per demanar-nos la col·laboració en un treball que ells han titulat "Comparació de l'ADN de sis races de gossos blancs de protecció de ramats", i precisament aquestes races són les que nosaltres hem anomenat al començament, les mateixes que estaven en el nostre projecte.

Com és lògic, no vàrem deixar perdre aquesta oportunitat i la nostra col·laboració va consistir en facilitar-les-hi 20 mostres de pèl amb arrel, de 21 Muntanyes de la nostra propietat. Una vegada acabat aquest treball exposem a continuació els resultats.

COMPARACIÓ GENÈTICA DE LES RACES DE PROTECCIÓ DE RAMATS DE PELATGE BLANC

Les races de protecció de ramats de color blanc tenen conformacions similars encara que es trobin en dos grups diferents de la FCI. El Gos pastor polonès de les Muntanyes del Tatra també anomenat Pastor de Podhale, el pastor Eslovac, l’hongarès Kuvasz i l’italià Maremmano-Abruzzese estan en el grup primer de la FCI, i el gos de Muntanya dels Pirineus està en el grup segon. La raça Akbash encara no està reconeguda per la FCI. Totes aquestes races són tan similars que de vegades hi ha dificultat per diferenciar-les correctament. Aleshores, l’objectiu d’aquest estudi d’investigació va ser l’anàlisi dels material genètics.

Les mostres de ADN es van prendre de l’arrel dels pèls de 215 gossos de les sis races, sobre 30 exemplars de cada una d’elles.

Els satèl·lits polimòrfics van ser seleccionats de la base de dades canis-mapping. Les característiques més importants de les seqüències buscades van ser: alta heterozigositat i gran nombre d’al·lels. D’aquests es van seleccionar tres microsatèl·lits que complien els següents criteris: 2004 (GAAA)n, 2010 (ATGA)n, i 2054 (GATA)n.

L’ADN extret es va amplificar en tres reaccions de PCR diferents.

Alguns dels resultats:

- Amb aquestes dades podríem dir que totes les races d’aquesta investigació, tenen entre sí, algunes diferencies genètiques tal com era d’esperar de l’aïllament i selecció feta durant molts de segles.


- El Kuvasz hongarès (Hungarian Kuvasz) és el més diferent de les races examinades. Podria ser el resultat de l’origen de les mostres examinades ja que totes elles provenien de USA. Si les mostres fossin d’arreu del mon potser els resultats serien diferent.

- La distància genètica més petita és entre el Pastor Eslovac (Slovakian Chuvach) i el gos de Muntanya dels Pirineus (Pirenejski Pies Gorski) i entre el Akbash (Akbash Dog) i el gos de les Muntanyes del Tatra polonès (Owczarek Podhalansk).

- La distància genètica del Maremmano-Abruzzese respecte a aquests quatre últims esmentats es podria deure a l’haver-se unificat les dues races: els Maremmano i els Abruzzese (Maremmano-Abruzzese) a partir de l’any 1860.

 
JOAN FERRER i SIRVENT
LA BORDA D'URTX 17538 URTX (Girona)
CATALUNYA
Telf: +34-629-613399
e-mail: joanferrer@labordadurtx.org