L
A METRITIS POST-PART POT PREVENIR-SE
www.labordadurtx.org >> divulgació >> sanitat >> La Metritis

  Esdevé masses vegades que una gossa cadella i després de pocs dies mor d'una infecció generalitzada sense que pràcticament es pugui fer res per salvar-la. Què ha succeït? El més probable és que hagi contret una metritis aguda, ràpida infecció bacteriana de l'úter i que causa la seva inflamació.

La metritis aguda es presenta, en general, en el període post-part immediat i sovint, s'associa amb parts difícils o prolongats i manipulacions per intentar extreure els cadells que per alguna raó es mantenen en el canal del part. Però es importantíssim saber que la metritis aguda també pot desenvolupar-se després d'un part normal.

En aquest últim cas, podem suposar que la infecció ha estat deguda a la retenció d'alguna placenta, fetus o altres teixits, lo qual, és un medi idoni de creixement per les bactèries que tenen el camí lliure per introduir-se a l'úter que encara continua obert. Aquestes bactèries es propaguen ràpidament a la sang causant una septicèmia, infecció gravíssima i potencialment mortal.

Però, com podem saber si ha quedat dins de l'úter alguna placenta, fetus o restes de teixits? Doncs molt senzill, que el veterinari faci una ecografia poques hores desprès d'acabat el part i en cas afirmatiu es puguin agafar les mesures oportunes per solucionar-ho.

Hi ha criadors que van al veterinari abans del part perquè amb una radiografia puguin saber quants cadells està gestant la mare i així, una vegada nascuts el nombre de cadells vistos, quedar-se tranquils. Però aquesta pràctica té dos inconvenients: 1º, en el cas de que la femella estigui gestant un nombre elevat de cadells, es pot solapar la seva visualització, de manera que es vegi un nombre inferior al real; i 2º, òbviament no ens pot predir si romandrà alguna placenta o teixits dins de l'úter.

A la Borda d'Urtx realitzem sistemàticament tres actuacions per evitar la metritis post- part. La primera, quan estimem que el part és a la seva meitat, injectem a la mare 1 cc. de gluconat càlcic per quilo de pes por via subcutània, amb la finalitat de subministrar als teixits de l'úter la energia suficient perquè pugui contreure's. Després, passats uns 20 minuts injectem 3 cc. d'oxitocina, també per via subcutània per estimular les contraccions de l'úter. Més tard, quan estimem que el part ha acabat procedim de la mateixa manera.

La segona actuació que realitzem és, passades unes poques hores d'acabat el part, acudir al veterinari perquè li practiqui una ecografia amb la finalitat de comprovar si queda algun fetus, alguna placenta o restes de teixits i, en cas afirmatiu, obrar d'acord amb el criteri veterinari.

I la tercera, és subministrar una medicina homeopàtica anomenada Wombyl per ajudar a netejar l'úter de possibles restes de placentes o teixits. La dosificació és 5 cc. cada 12 hores durant els 6 dies següents al part.

Practicant sistemàticament aquest protocol al llarg de molts anys de cria, estem evitant que les nostres mares pateixin aquesta greu infecció generalment mortal.
 
JOAN FERRER i SIRVENT
LA BORDA D'URTX 17538 URTX (Girona)
CATALUNYA
Telf: +34-629-613399
e-mail: joanferrer@labordadurtx.org