E
NGINY PIRINENC
www.labordadurtx.org >> enginy pirinenc

L'or del contrabandista

Un contrabandista ha de transportar a través dels alts ports dels Pirineus 100 lingots d'or d'un quilo de pes cada un. Per això disposa de 10 Muntanyes i 1 vigilant per cada Muntanya. Cadascun d'aquests Muntanyes transportarà 10 lingots a les alforges. Al final del viatge el confident del contrabandista li diu que un dels vigilants li ha robat 1 gr. d'or per lingot dels 10 lingots que aquests vigilant transportava, però no sap de quin vigilant es tracta.

Pregunta: Com pot saber el contrabandista quin vigilant l'ha robat, tenint en compte que només disposa d'una bàscula i que només pot realitzar una única pesada?

Nota: és una bàscula i no una balança, és a dir, mesura el pes exacta del que es col·loca sobre ella.

SOLUCIÓ (Tens al requadre de sota la solució!):

S'agafa un lingot del primer Muntanya, dos lingots del segon, tres del tercer i així fins l'últim Muntanya. Es pesen tots junts en la balança i si falta 1 gram, sabem amb certesa que el lladre és el vigilant del primer Muntanya (ja que solament vam posar un del seus lingots), si falten 2 grams el lladre és el vigilant del segon Muntanya, si falten 3 és el vigilant del tercer Muntanya i així successivament.


 
JOAN FERRER i SIRVENT
LA BORDA D'URTX 17538 URTX (Girona)
CATALUNYA
Telf: +34-629-613399
e-mail: joanferrer@labordadurtx.org